Hoppa till innehåll
Två kvinnor i blå vårdkläder ler mot varandra.
Moa Sjöstrand (t v) och Emma Kjelldahl jobbar båda på vårdavdelning 2 på Norrtälje sjukhus.

"Jag känner att jag gör skillnad"

2023-05-12

På vårdavdelning 2 på Norrtälje sjukhus arbetar sjuksköterskorna Moa Sjöstrand och Emma Kjelldahl. Moa är helt ny och Emma har jobbat länge. Hur ser de på sitt yrke, vad är en riktigt bra dag och vad är mest utmanande?

Det är lite drygt tre månader sedan nyutexaminerade sjuksköterskan Moa Sjöstrand började på vårdavdelning 2 på Norrtälje sjukhus. Avdelningen är specialiserad på ortopedi och stroke vilket passar Moa fint, då hon under utbildningen blev intresserad av just ortopedi.

– Vissa dagar arbetar vi på ortopedisidan och andra på strokesidan, det gör att jag har lärt mig otroligt mycket den här första tiden.

– Jag har fått ett jättebra stöd - det finns alltid någon att fråga och jag får ta det i min egen takt, tillägger hon.

”En bra dag har man fått någon att skratta”

Emma Kjelldahl började på avdelningen 2015. Efter en kort period med arbete i Dalarna kom hon tillbaka till avdelning 2, och fick då en tjänst som sektionsledande sjuksköterska inom ortopedi.

– Det bästa med jobbet som sjuksköterska är att det är givande, man lär sig mycket och utvecklas hela tiden. Det är meningsfullt, jag känner att jag gör skillnad.

Den där skillnaden kan till exempel vara att få någon som har det svårt att skratta. Då är det en bra dag på jobbet, säger Emma. Eller när hon känner att hon har kunnat ge alla patienter tid.

Delar på ansvaret

– Det tuffaste med jobbet är när man känner sig otillräcklig, säger Emma.

Moa instämmer. Som ny är det lätt att känna att ansvaret väger tungt. Emma, som har jobbat längre, nickar förstående mot henne. Med åren har hon lärt sig att saker inte alltid blir som planerat och att man ibland får göra en ny plan. Och framför allt – att man inte är ensam.

– Det är bra att komma ihåg att man inte har ensamt ansvar för patienterna. Vi arbetar alltid i team och det finns alltid kollegor runtom att fråga.

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.