Hoppa till innehåll
Ung man i grå Tiohundratröja står utanför entrén till hemtjänstlokal.
Liam uppskattar jobbet inom hemtjänsten.

"Lugnare och mer socialt än jag trodde"

2023-08-04

Liam Arnolds ska snart fylla 19 år och har under sommaren haft sitt första sommarvikariat inom hemtjänsten. På frågan hur det kom sig att han sökte sig till just hemtjänsten svarar han ”Jag ville ha en utmaning – göra något som jag tänkte skulle vara svårt.”

Liam berättar att han gillar att prata med människor, han tänkte att den sociala delen i jobbet skulle bli kul. Däremot funderade han på hur han skulle klara att hjälpa människor med deras hygien.

Introduktionen gjorde mig säker

Efter tre dagars introduktion där han fick följa med och se och lära av en erfaren kollega, kunde han börja besöka kunder själv.

– För mig räckte det fint med tre dagars introduktion, men den som känner sig osäker får fler dagar, berättar Liam.

– Genom introduktionen fick jag träffa alla och hann få en uppfattning om kundernas rutiner och önskemål. Jag kände mig ganska snabbt säker och kunde också alltid fråga en kollega.

Glädjen när jag gör entré

Det som Liam uppskattar mest är helt klart den sociala biten, som han tycker utgjorde en större del av jobbet än väntat.

– När jag kommer hem till en kund blir de glada att se mig. Vi pratar medan jag gör i ordning mat, ser till att de får i sig maten och kanske att ta någon medicin. Ibland kan det också vara lite tvätt, städ och inköp.

– Många är nog ganska ensamma och gillar att prata. Ibland berättar de historier och bjuder på fika. De är så tacksamma för den hjälp och den pratstund de får. Det känns bra för mig också, att kunna hjälpa.

En utmaning?

Under sin första månad har han med cykel besökt hemtjänstkunder i Norrtälje och kört bil till kunder i Lohärad och Söderbykarl.

– Om jag ska tänka ut något som varit en utmaning, så kanske det skulle vara att hitta hem till en del kunder ute på landet. GPS:en visar inte alltid rätt, men det har alltid löst sig, säger Liam.

Det som Liam på förhand tänkte skulle vara svårt och utmanande med jobbet, som att hinna i tid och hjälpa människor med deras hygien, visade sig inte vara svårt.

– Det är ibland ett ganska högt tempo, men jag upplever det inte som stressigt. Jag trodde också att jag skulle vara känslig när det kommer till att hjälpa människor med deras hygien, men de arbetsuppgifterna utgör endast en liten del av helheten, och när jag väl är i situationen tänker jag inte att det är något konstigt. Jag är där för att hjälpa människor, det blir mitt fokus.

– Så egentligen var jobbet inte så utmanande, skrattar Liam, men socialt och roligt!

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.

Två personer sitter vid bord och fikar. Ler mot varandra. De har namnbrickor med texten "läkarstudent".

Lediga jobb i Tiohundra

Här kan du se alla lediga tjänster hos oss just nu. Vi ser fram emot din ansökan!