Hoppa till innehåll
Man i jeans och tröja klipper av ett uppspänt band. Människor i bakgrunden ser på.
Tiohundras tf VD Johan Stjernfält inviger den nya endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus.

Ny endoskopimottagning lyft för både patienter och personal

2023-12-19

När den nya endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus nu tas i bruk innebär det både ökad kapacitet, möjlighet till fler undersökningar och förbättrad arbetsmiljö för personalen.

Om- och tillbyggnaden av endoskopimottagningen har pågått sedan i våras. På tisdagen kunde Tiohundras tf VD Johan Stjernfält klippa bandet och förklara mottagningen för invigd och redo att ta emot de första patienterna.

Lokalytan har nästan fördubblats, vilket innebär en rad fördelar både för patienter och personal.

– Vissa undersökningar som fram till idag behövt göras på operationsavdelningen kan vi nu göra här på mottagningen. Det innebär i sin tur att kapacitet frigörs på operation, säger Katarina Sjöstrand, enhetschef för endoskopimottagningen.

Screening för cancer möjliggörs

Norrtälje sjukhus kommer i och med öppnandet av den nybyggda mottagningen också ha möjlighet att genomföra screening för att upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Fram till i dag har kommunens invånare behövt resa till andra sjukhus i regionen för att få undersökningen genomförd.

Mottagningen har nu också rum för enskilda samtal. Samtidigt förbättras arbetsmiljön för medarbetarna, som nu får ändamålsenliga lokaler för både patientnära arbete, dokumentation och raster.

Ökat antal undersökningar

På endoskopimottagningen utförs framförallt undersökningar med tunna videoinstrument via matstrupen eller ändtarmen. Nu finns också möjlighet att göra undersökningar med röntgen på mottagningen.

Antalet undersökningar har ökat markant, med undantag för pandemiåren. Under 2022 genomfördes drygt 3 300 undersökningar, mot 2 600 under 2017.

– Vi ser ett ökat behov av den här typen av undersökningar och kan nu möta det tack vare den ökade kapacitet som ombyggnaden innebär. Att vi dessutom kan avlasta operationsavdelningen innebär fördelar för hela sjukhuset, säger sjukhuschef Catarina Pommer.

Om- och tillbyggnaden har genomförts av Locum AB, i nära samverkan med verksamheten.

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.