Hoppa till innehåll

Tiohundra deltar i Roslagen Pride

2023-08-22

21-26 augusti är det Roslagen Pride-vecka. På lördag den 26 augusti finns Tiohundra på plats i Societetsparken, och vi går även i paraden som startar klockan 13.

Tiohundra arbetar aktivt för jämställdhet och mångfald, och värdesätter olika bakgrund och erfarenheter. Hos oss ska ingen diskrimineras eller trakasseras på grund av till exempel sexuell läggning, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck.

Sedan 2016 är vårt verksamhetsområde BUFPH (barn, ungdom, familj, psykiatri och habilitering) samt barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, BVC och barnmorskemottagningen HBTQI-certifierade.

Viktig manifestation

På festivaldagen finns medarbetare från BUFPH på plats i Societetsparken. Tiohundra går även i paraden som startar klockan 13. 

– Det här är en viktig manifestation för alla människors lika värde och lika rätt till fullvärdiga liv. Dessutom rimmar den väldigt väl med Tiohundras värdegrund - delaktighet, trygghet och respekt - som vi skall leva och verka för varje dag året runt, säger Sophie Lindberg, verksamhetschef för BUFPH.

Regnbågsträff på öppna förskolan

I veckan arrageras även en regnbågsträff på öppna förskolan. Träffen, som är för regnbågsfamiljer, är på onsdag den 23 augusti mellan klockan 16 och 19. Ingen föranmälan krävs.

Vad är Pride?

Pride verkar för HBTQI-personers erkännande och lika rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Man brukar säga att Priderörelsen startade 1969 när hbtq-personer på klubben Stonewall Inn i New York fick nog av polisens upprepade trakasserier. Priderörelsen syns främst i form av pridefestivaler eller prideparader, som ofta har ett karnevalsliknande uttryck. Pridefestivaler finns numer på många platser i Sverige.