Hoppa till innehåll
Tre kvinnor står i en korridor. Över dem en skylt med texten "operationsavd"
Karin Hoff, Marita Andersson och Kickan Andersson ansvarar för Norrtälje sjukhus registrering i kvalitetsregistret SPOR.

Norrtälje sjukhus bäst i kvalitetsindex

2024-03-21

Norrtälje sjukhus är bäst i Sverige på att rapportera till kvalitetsregistret SPOR, som syftar till att utvärdera och förbättra vården för alla patienter som behöver opereras.

SPOR, Svenskt perioperativt register, är ett kvalitetsregister som samlar information och data om allt som rör operationer, från de första förberedande besöken till eftervården.

– SPOR är ett av världens största register i sitt slag. Hit rapporterar vi allt runt varje operation, från kallelse till hemgång. Den data som samlas i registret är värdefull för utvecklingen av vården, i forskningssyfte, för att öka kvaliteten och korta väntetiderna, säger operationsundersköterska Karin Hoff.

”Ett lagarbete”

Hon är förvaltare av operationsplaneringssystemet Orbit på Norrtälje sjukhus tillsammans med kollegorna Kickan Andersson, också operationsundersköterska, och Marita Andersson, operationskoordinator.

Tillsammans ser de till att den data som sjukhuset rapporterar in till SPOR håller hög kvalitet och att all data kommer in till registret.

– Det är ett lagarbete, där många professioner är delaktiga, både på mottagningarna, operation och vårdavdelningarna. IT-enheten har också en viktig roll i arbetet, säger Marita Andersson.

Rapporteringen är värdefull, både för sjukvården och forskningen i stort och för sjukhusets eget kvalitetsarbete.

Förbättrar vården

– Tack vare den data som sammanställs kan vi tydligt se var i vårdkedjan det finns förbättringspotential. Om det till exempel visar sig att många lider av illamående under uppvaket efter operation får vi titta på vad vi kan göra annorlunda. Det kan också handla om smärta efter operation och att patienterna har rätt kroppstemperatur efter ingreppet, vilket är viktigt för kroppens läkningsförmåga, säger Kickan Andersson.

Att Norrtälje sjukhus arbetar aktivt med registreringen till SPOR blir tydligt i registrets sammanställning av kvalitetsindex för 2023. Tillsammans med Södertälje sjukhus ligger Norrtälje i topp, tack vare frekvent och noggrann rapportering inom alla de områden som registret innefattar.

– Det är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt med detta, på hela sjukhuset. Det är också roligt att vi som litet sjukhus kan leverera så bra resultat inom det här viktiga området, säger Karin Hoff.

SPOR – Svenskt Perioperativt Register

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.