Hoppa till innehåll
Karolina och Frida står utanför Norrtälje norra vårdcentral.

Nytt arbetssätt flyttar vården närmare LSS-boenden

2024-06-10

Nu införs nya arbetssätt på Norrtälje norra vårdcentral för att bättre anpassa sig till personer som bor på LSS-boenden.

Under våren har läkaren Karolina Sandberg och distriktsköterskan Frida Blomkvist besökt LSS-boenden runt om i Norrtälje kommun. Syftet är att träffa och börja bygga relationer med de personer som bor där, för att till hösten börja arbeta med konceptet samordnat medicinskt omhändertagande. Detta initiativ gör det möjligt för boende att både besöka mottagningen och få hembesök från vårdcentralen.

– Vi finns till för de personerna på boendena som av olika anledningar har svårt att ta sig till sin vårdcentral och istället för att de måste ta sig till oss kommer vi ut till dem. Tillsammans med personalen får vi gemensamt en bättre koll på deras hälsa och den fasta läkarkontakten blir såklart en trygghet för de boende, säger Frida.

Inför besöken hjälper personalen till att förbereda personerna, med eller utan bildstöd, på att läkarbesöket kommer ske och vem de kommer träffa.

– Hela det här arbetssättet handlar ju om att sätta individen i fokus och att vi anpassar oss efter den enskildes behov och inte tvärtom. Det ska bli tryggt för dem att träffa läkaren helt enkelt, säger Frida.