Hoppa till innehåll
En tjej sitter på en säng och håller ut händerna för att hålla personerna som står runtomkring henne på avstånd.

Bejublade Mumik höll slutföreställningar på Rimbo Kulturscen

2024-05-31

För tre år sedan startade kulturprojektet Mumik och nu har de sista föreställningarna hållits på Kulturscenen i Rimbo.

Mumik har sedan starten 2021 drivis av funktionsstöd och service och Kulturskolan i Rimbo. Det huvudsakliga målet har varit att låta ungdomar och vuxna personer med funktionsnedsättning som har en LSS-insats eller daglig verksamhet inom Tiohundra medverka inom dans, sång, musik och teater.

Tillsammans med elever från Kulturskolan i Rimbo har deltagarna under åren fått utforska sina kreativa sidor och resultatet har blivit två föreställningar som för sista gången nu framförts på Kulturscenen i Rimbo.

– Våra brukare har historiskt sett visat stort intresse för att delta i kreativa projekt, både som scenaktörer och bakom kulisserna. Det är roligt att de fått chansen att göra just detta genom Mumik och nu ser vi över möjligheten att göra konceptet till en permanent del av daglig verksamhet på Tiohundra, säger Tuija Fehrm, verksamhetschef för funktionsstöd och service.

Den ena föreställningen, ”Minnenas Spa”, är en interaktiv föreställning som bjuder in till personlig reflektion och avkoppling genom en resa bland minnen och sinnliga upplevelser. ”Drömlösa” är den andra föreställningen och utspelar sig i en drömvärld där samhällets individer genom sina drömmar finner sin plats i ett större sammanhang.

– Det finns något mäktigt i att se våra ensembler på scenen. Personer som kanske främst har fått vara mottagare av kultur är nu kulturbärare som får vara de som har något att berätta för publiken. Broar mellan kulturskolans elever och Mumiks deltagare har byggts, de möter varandra med ömsesidig respekt och fungerar som förebilder åt varandra, säger Elina Widnersson, projektledare för Mumik.

Projektet har finansierats med drygt 5,7 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden.