Hoppa till innehåll

Öppna förskolan – en hälsofrämjande mötesplats

2024-06-05

På öppna förskolan möter man varandra under en tid i livet som både kan vara fantastisk och präglad av ensamhet och oro. Förskollärarna Malin Olsson och Åsa Mikko berättar om hur de ser på sitt uppdrag att arbeta förebyggande och hälsofrämjande.

Att bli förälder är en stor omställning och många känner oro och har massor av frågor. Sociala medier gör dessutom att kraven på föräldraskapet upplevs höga.

– Där försöker vi få förälderna att landa lite, att få återhämtning och avlastning i stället för att mäta sig med sociala mediers fina konton, säger Malin Olsson.

Ha roligt och dela erfarenheter

Målet med öppna förskolan är att vara en positiv arena där barn och föräldrar kan upptäcka saker tillsammans och ha roligt genom de aktiviteter som anordnas. Man får möjlighet att dela erfarenheter, både med pedagoger och föräldrar. 

– Många har frågor om barns utveckling. Det kan handla om amning, eller hur det blir när det kommer ett till syskon, säger Malin Olsson.

– Föräldrarna har behov av att träffa andra föräldrar i ett meningsfullt sammanhang och ha roligt, samtidigt som man delar erfarenheter, säger Åsa Mikko. 

Här hittar du fler avsnitt av Tiohundrapodden

Här hittar du öppna förskolans aktuella program