Hoppa till innehåll
Två kvinnor i sjukvårdskläder håller i ett diplom.
​Enhetschef Marie Sjöblom och diabetessjuksköterska Cathy Lardennois med diplomet som Hallstaviks vårdcentral fått för sitt arbete med diabetes.

Hallstaviks vårdcentral prisas för kvalitetsarbete inom diabetes

2022-11-14

Hallstaviks vårdcentral tar emot allt yngre patienter med diabetes typ 2, och på världsdiabetesdagen tipsar diabetessjuksköterska Cathy Lardennois om hur våra levnadsvanor kan minska risken för att utveckla sjukdomen.

1996 startades Nationella diabetesregistret, NDR. Genom att samla in uppgifter om patienternas behandling och värden vid provtagning kan vården utvecklas och förbättras. Hallstaviks vårdcentral var med redan från början, och har nu uppmärksammats av Region Stockholm för sitt mångåriga kvalitetsarbete.

Bidrar till ökad kunskap

Vårdcentralen rapporterar till kvalitetsregistret varje vecka. Arbetet underlättas genom att data kan föras över direkt från de digitala patientjournalerna.

– Tack vare kvalitetsregistret får vi själva bättre överblick på våra patienters resultat, och ser vad vi behöver fokusera mer på. Samtidigt bidrar vi till ökad kunskap om sjukdomen, säger Cathy Lardennois.

Patienter i 20-årsåldern

Hon har arbetat som diabetessjuksköterska i flera år och berättar att förr kallades diabetes typ 2 för åldersdiabetes, men det stämmer dessvärre inte längre. Nu är patienterna som diagnostiseras med sjukdomen allt yngre, ibland i 20-årsåldern.

Hallstaviks vårdcentral har i dag över 400 patienter med diabetes typ 2, och mottagningen sysselsätter en sjuksköterska på heltid. Cathy Lardennois får hjälp av kollegan Raisa Lidén.

Tidig upptäckt viktig

Enhetschef Marie Sjöblom säger att orsaken till den höga siffran kan vara en kombination av Hallstaviks socioekonomiska förhållanden och vårdcentralens systematiska arbete. Det leder till att många patienter kan hittas och diagnostiseras med diabetes typ 2 när de besöker vårdcentralen av andra anledningar.

– Våra läkare är mycket uppmärksamma på symtom som kan tyda på diabetes. Tidig upptäckt är viktig, eftersom det går att göra mycket för att förebygga att sjukdomen orsakar svårare problem, säger Marie Sjöblom.

– Genom att upptäcka diabetes redan i förstadiet, kan man med till exempel ändrade levnadsvanor fördröja eller förhindra att sjukdomen bryter ut, säger Cathy Lardennois.

Rökning och övervikt riskfaktorer

Risken att utveckla diabetes typ 2 är ofta ärftlig, och påverkas av hur vi lever. Rökning är en riskfaktor, liksom övervikt och stress. Målet med behandlingen och rådgivningen som vårdcentralen kan erbjuda är att sänka blodsockervärdet, vilket ofta uppnås genom en kombination av fysisk aktivitet, ändrade matvanor och läkemedel.

Sju tips som kan minska risken för diabetes typ 2

  1. Undersök om diabetes finns i släkten. Typ 2-diabetes har en hög grad av ärftlighet. Även om du inte kan göra något åt dina ärftliga anlag så kan du minska risken genom andra åtgärder.
  2. Håll koll på midjemåttet. Minskad vikt och särskilt bukfetma är viktigt för att undvika risken för diabetes typ 2.
  3. Rör på dig. Regelbunden och måttlig motion reducerar risken för att insjukna i diabetes.
  4. Sluta röka. Forskning visar att det finns ett samband mellan nikotin och risken att utveckla typ 2-diabetes.
  5. Stressa mindre. Forskning visar att stress ökar risken att utveckla diabetes typ 2.
  6. Ät nyttigare. Ät fiberrika spannmålsprodukter och grönt varje dag.
  7. Om du känner dig orolig, kontakta din vårdcentral.

Källa: Svenska diabetesförbundet

Världsdiabetesdagen 14 november

Om diabetes på 1177.se

Tre personer i radiostudio, med Tiohundraloggan på väggen.

Tiohundrapodden: Att leva med diabetes

Jimmy Karlsson från Norrtälje har haft diabetes typ 1 sedan han var sju år.  I podden berättar han om vardagen med sjukdomen.

Sjuksköterska vid skrivbord.

Välkommen till vårdcentralen

Våra vårdcentraler erbjuder bokade tider, akuttider samma dag och telefonrådgivning.

Kvinna bär flicka på ryggen. Båda skrattar.

Våra bästa hälsoråd

Din hälsa är viktig för oss. Vi vill att du ska må bra och få ett långt, friskt liv. Här är våra bästa hälsoråd.

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.