Fysioterapeuten: ”Man blir aldrig för gammal för att träna balansen”
2024-09-30
Fallolyckor blir vanligare med åldern och det är inte bara halka utomhus som är orsaken, även fall i hemmet är vanliga. På rehabmottagningen på Norrtälje sjukhus får man hjälp med att hitta rätt nivå på balansträningen. Fysioterapeuten Mimmie Örn ger också sina bästa tips på hur man säkrar hemmet.
– Stå med båda fötterna ihop, säger fysioterapeut Mimmie Örn. Det är en bra början. Om det är för lätt kan du lyfta ena benet.
Vi befinner oss i den ljusa träningssalen på rehabmottagningen på Norrtälje sjukhus. Här möter Mimmie och hennes kollegor patienter som redan varit med om ett fall och opererats, men de arbetar även förebyggande. Hit kan man komma för att få träningsprogram och hitta rätt nivå på balansträningen.
– Många glömmer helt enkelt bort att man kan träna, och vissa tänker att dålig balans är något som kommer med åldern och som man inte kan påverka. Men det stämmer inte, man blir aldrig för gammal för att träna balansen.
Fysioterapeuterna och arbetsterapeuterna från rehabmottagningen finns också på Tiohundras äldreboenden för att träna med de boende, eller hjälpa till med hjälpmedel.
Fallrädsla en riskfaktor
Att man tidigare ramlat kan vara en riskfaktor för nya fall, eftersom det ofta uppstår en rädsla för att ramla. Rädslan kan ibland göra att man blir stillasittande, och därmed svagare i kroppen. Mimmie Örn är noga med att man alltid ska träna under säkra förhållanden, kanske intill en säng eller att genom att hålla i sig i till exempel en stol.
– Man ska börja på den nivå man ligger på, men det gäller också att utmana kroppen lite i taget för att förbättra balansen.
15-20 minuters balansträning varje dag rekommenderas för alla som är över 65 år. Man kan dela upp träningen under dagen om man inte hinner eller orkar göra allt på en gång.
Säkra hemmet och plocka fram broddarna
Eftersom en del fallolyckor sker i hemmet är det bra att säkra det så gott det går, säger Mimmie.
– Mattkanter orsakar fler olyckor än man tror. Att ta bort mattor är ett sätt att minska fallrisken. Trösklar, sladdar och onödigt många saker på golvet som man kan snava på är också sådant man kan se över.
Bra belysning är också viktigt, till exempel kan man komplettera med golvbelysning som sätts i eluttaget, så kallade nattlampor. Då är det lättare att se var man sätter fötterna om man behöver gå upp på natten.
När hösten kommer är broddar och isdubbar på eventuella kryckor något att satsa på. Och det gäller att vara beredd, den första halkan kan komma ganska tidigt på hösten och vara svår att se.
Rehab – fysiskt och digitalt
Rehab öppenvård erbjuder både fysiska och digitala besök. Hos oss träffar du arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, lymfterapeut och kiropraktor.
Balansera mera
Här hittar du råd, tips och länkar till sidor med mer information om fall och hur du kan undvika att falla.